Pàgines

19 de des. 2022

Un català d’avui a Grècia s’explica en un llibre guanyador

L'experiència del professor figuerenc de grec antic i modern Eusebi Ayensa com a director de l’Institut Cervantes a Atenes del 2007 al 2012 i agregat cultural de l’ambaixada acaba de donar el llibre Un català a Grècia (Pagès editors), guanyador del premi d’assaig Josep Vallverdú del 2021, que ja havia obtingut el 2012 amb D'una nova llum: Carles Riba i la literatura grega. El seu domini del terreny em va ajudar per escriure-hi el meu llibre del 2014 El mirall de l’Acròpolis i posteriorment ens hem trobat en alguna ocasió a Empúries (foto adjunta), on dirigeix el Camp d’Aprenentatge creat pel departament d’Educació de la Generalitat. Eusebi Ayensa es distingeix per recerques, llibres i premis, però també va aconseguir durant el seu mandat col.locar i inaugurar una làpida marmòria a l’Acròpolis, a la porta de Beulé dels Propileus, per la qual desfilen cada any més d’un milió de visitants. Conté la frase que el rei Pere III el Cerimoniós d’Aragó va dictar, en un document segellat al palau reial de Lleida l’11 de setembre del 1380, per respondre al prec que li adreçava el bisbe Joan Boyl d’adjudicar al “castell d’Atenes”, on aleshores residia el prelat, un destacament de dotze ballesters perquè el custodiessin. Els hi va enviar, tot afegint que ho feia perquè “lo dit castell sia la pus richa joia qui al mont sia e tal que entre tots los Reys de chrestians envides lo porien [no el podrien] fer semblant”.
La inauguració de la làpida amb la frase del monarca va coincidir amb el 700 aniversari de la conquesta del ducat d’Atenes pels almogàvers de la Companyia Catalana d’Orient, la conducta dels quals no hi va deixar gaire bon record, tot sigui dit. La frase del Cerimoniós representava la primera reivindicació occidental durant l’Edat Mitjana del llegat simbolitzat pel Partenó, quan cap altra cort europea no el valorava, ben abans del Renaixement.
La làpida està gravada en llengua original catalana, traduïda al castellà, al grec i a l’anglès. És l’única inscripció no grega en tota l’Acròpolis i un honor que devem a Eusebi Ayensa. Per cert, l’actual ambaixador d’Espanya a Atenes torna a ser un diplomàtic català i escriptor.


1 comentari: