Pàgines

14 d’oct. 2022

La làpida que els ignorants acaben de trencar a Garriguella

El dia de la Hispanitat va aparèixer trencada a cops de mall la làpida dedicada al pilot alemany abatut per l’aviació republicana en l’últim combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya, situada arran de la vinya que s’estén al voral de la carretera d’entrada a Garriguella, tal com ha informat amb puntualitat el fill de la localitat i periodista de La Vanguardia Josep Playà Maset (a la dreta de la foto adjunta). La supervivència fins avui d’aquesta estela mereix per ella sola un llibre que podria relatar tota la Guerra Civil i encara més la postguerra, un llibre que Playà ha anat escrivint al llarg dels anys en repetits reportatges sobre la pedra gravada que deia: "Aquí cayó el 6-2-1939 en la lucha por una España nacional Friederich Windemuth, nacido el 27-5-1915 en Leipzig”. No era en absolut una romanalla franquista. Simbolitzava justament el contrari, tot i que els ignorants que l’han trencada ho desconeguin. El pilot republicà que va abatre aquí el soldat alemany es deia Josep Falcó. Molts anys després dels fets, des del seu exili a Tolosa de Llenguadoc, va voler tornar sobre el terreny i localitzar l’estela dedicada a la seva víctima. Des d’aleshores hi anava periòdicament per dipositar-hi unes flors.
En una de les ocasions va comprovar que algú hi havia plantat un xiprer al costat i repintava les lletres de la pedra. Era el propietari de la vinya on es troba situada, Xavier Casellas, més conegut per Patxé, pintor i fill d’un capità i comissari republicà: “El meu pare va passar un any a un camp de concentració de Màlaga i quatre a la presó de Figueres. Volia enderrocar l’estela, però li ho vaig impedir. No és un monument feixista sinó la làpida d’un soldat mort a la guerra. Els rojos hem donat mostres de no ser revengistes, volem la reconciliació”.
Precisament allò que no volen els brètols que l’acaben de malmenar.

1 comentari:

  1. Ahir vam visitar les restes de la làpida i em vam sentir tristos per la destrossa d'un element històric que feia reflexionar. Esperem que l'original o les seves restes es puguin conservar en un lloc segur i en l'emplaçament original posar una rèplica. A més, impulsar un projecte museogràfic d'aquest aeròdrom de la Guerra Civil, tal com apunta l'historiador David Garcia Algilaga.

    ResponElimina