Xavier Moret és un dels escriptors de viatges més coneguts i ara acaba de dedicar un llibre de proximitat a l'illa de Mallorca, després dels altres que ha escrit sobre el Japó, Islàndia, Califòrnia, la Patagònia, Grècia, Armènia o el continent africà. Els viatges no sempre han de ser exòtics i alguns racons privilegiats es troben de vegades al costat de casa. El seu Mallorca, obert tot l’any (ed. Pòrtic) és un recorregut documentat i acompanyat per interlocutors locals ben triats, entre els quals Pep Mulet o Andreu Manresa. Sobre Mallorca se n’ha escrit molt i el treball de Moret té el mèrit afegit de l’actualitat sobre escenaris que han canviat sensiblement les últimes dècades. Cedeix poc espai a l’expansió literària personal, la capacitat d'adjetivació fulgurant de la mirada que dominava Josep Pla és un segell rar. Això no treu que Moret ofereix alguns morceaux de bravoure, alguns do de pit entre el cúmul d’informació. Tanca cada capítol amb una recepta contextualitzada de cuina mallorquina tradicional, per exemple la gloriosa Llengo amb tàperes que el nét Llorenç Ramis continua cuinant al restaurant Can Nofre de Palma, heretat de l'avi Nofre Munar.
El gran escriptor anglès de viatges Bruce Chatwin no va parar mai de rodar pel món, com Moret, però tenia el domicili a la casa rural anomenada Homer End, prop d’Oxford, al Devonshire. A Catalunya ha sorgit un altre Homer End al petit municipi d’Esponellà (400 habitants, comarca del Pla de l’Estany), que inclou nuclis agregats com Centenys, on fa anys hi han anat a viure Xavier Moret i la seva dona també periodista Teresa Artigas pel motiu que acabo d’assenyalar sobre els racons privilegiats que de vegades es troben al costat de casa. Tot el llibre Mallorca, obert tot l’any ho certifica.
Gràcies, Xavier!!! Molts anys de periodisme, viatges i amistat ens contemplen. Veure que compares Centenys amb l'Homer End de Bruce Chatwin és tot un honor. I seguirem viatjant, esclar!
ResponElimina