Pàgines

24 de nov. 2021

L'editorial Gavarres vista en viu als seus locals de Cassà de la Selva

El director del grup editorial Gavarres, Àngel Madrià, ha volgut que ens trobéssim als seus locals de Cassà de la Selva i m’hi he desplaçat de bon grat perquè es tracta d’una petita empresa cultural dinàmica, sorgida de la iniciativa local i consolidada amb visió estratègica. Àngel Madrià va començar treballant el 1982 de delineant muntador de pàgines al Punt Diari gironí al costat del mestre Enric Marquès. Més endavant es va instal.lar pel seu compte i el 2002 va editar el primer número de la revista semestral Gavarres, a la qual va afegir el 2006 la revista Cadí-Pedraforca, el 2008 Garrotxes, el 2009 Alberes i el 2021 Garona-Nogueres. Totes cinc es dediquen a temes locals amb un un disseny atractiu i acumulen una enormitat d’informació recent, una mina de descobertes sobre la realitat del país d’avui que no apareix als diaris amb aquest detall ni amb aquesta visió actual del localisme. Cada número de les diferents revistes és una petita enciclopèdia viva de personatges anònims entrevistats, elements del patrimoni revisitats, paisatges vistos amb ulls d’ara, memòria oral i fotogràfica conservada, oficis reexplicats pels protagonistes... L’any 2009 el Grup Gavarres ja van merèixer el premi a la millor iniciativa editorial per part de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.
Darrere de cada número hi ha molta feina de nombrosos col.laboradors, però sobretot hi ha una idea de força: “No volíem gent famosa, sinó gent que ha fet possible el nostre paisatge, que estima la seva terra i treballa calladament. Recuperem un periodisme que s’està perdent: anar a buscar les fonts al territori, escoltar molt, interpretar i escriure”, manifesta Àngel Madrià.
També s’ha llançat a l’edició de llibres, amb un catàleg nodrit al qual acaba d’afegir la reedició dels dietaris de l'autor gironí Miquel Pairolí. He après moltes coses a les pàgines de les revistes i dels llibres del Grup Gavarres. Visitar ara els locals de l’empresa a Cassà de la Selva m’ha confirmat sobre el terreny que algunes iniciatives requereixen ingredients molt diversos per tirar endavant, un dels quals és l’amabilitat dels responsables a l’hora de compartir idees, formar equips i atraure col.laboradors.

2 comentaris:

  1. Gràcies Xavier pels teus comentaris sobre la feina que fem. Està clar que la clau és tenir un equip de col·laboradors, més de 150, que coneixen pam a pam tot el seu petit país. També, està clar, tot l'equip de l'editorial. Espero que ben avait puguem teixir algun projecte conjuntament. Saps molt bé que la teva prosa encaixa perfectament en les nostres oracions. Una abraçada!
    Àngel Madrià

    ResponElimina
  2. Així és. L'Àngel és una gran persona i molt activa, i les revistes que edita tot un model de fer fer país des dels racons més desconeguts. Records i felicitats.

    ResponElimina