Un dels atractius de la vila de Ceret, capital de la comarca del Vallespir, són els reguerons que fan córrer al llarg de les voreres l’aigua més eixerida, frescal i melodiosa del món. Reguen els plataners centenaris, sobrealimentats pels baixants d’aigua del Pirineu, que formen a banda i banda del carrer major un autèntica volta vegetal puntejada per les terrasses del Grand Cafè, el Cafè de France o el Pablo. Seure una estona a aquests terrasses és un dels actes més civilitzats que brinda el país. Els nombrosos concurrents al mercat setmanal del dissabte al matí hi van sobretot per l’escenari, perquè anar a fer la passejada a Ceret és un ritu, un valor per ell mateix. El calendari hi posa algunes dates assenyalades, celebracions estacionals com ara el precoç lirisme hivernal de les mimoses, la festa de la cirera el mes de maig o la disbauxa de les "bodegas" el 14 Juillet.
Des de l'època de Manolo Hugué i Pablo Picasso, la vila de Ceret (7.800 habitants actualment) és una celebritat per la fortuna del seu entorn natural i pels pintors que s’hi van acollir. Al núm. 8 del carrer major (oficialment bulevard Maréchal Jofre, més conegut per la Passejada), actua el Museu d'Art Modern, tancat per obres de reforma des d'octubre del 2019 i que reobrirà el dissabte 5 de març de l'any vinent amb una exposició dedicada a Jaume Plensa.
En cas de saturació sabatina deguda al mercat, pels carrerons de la vila vella s'accedeix a la plaça de la Font dels Nou Raigs, d'una serena remor aquàtica. Han tingut la delicadesa d'habilitar-hi bancs públics d'una fabulosa i humil utilitat al voltant de la soca dels plataners sobrealimentats. (foto Pablo Leoni)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada