És clar que caldria potenciar les connexions ferroviàries locals entre els dos cantons de la frontera, ara miserablement abandonades, així com els pràctics trens nocturns de nit de llarga distància. És clar que l’hotel Belvédere representa un monument d’època, però tot plegat resulta d’una limitació palpable.
Vull pensar que Cervera té una vida cívica subterrània que no sé detectar. Potser el club de petanca, l’antiga pràctica del rem en equip, els filatèlics associats al voltant de la seva passió, els amics dels ferrocarrils, els veterans dels sindicats de cheminots... Les poblacions de frontera sempre són d’una discreció tancada sobre ella mateixa. Potser és això.
Al costat mateix, els municipis veïns de Banyuls i Portvendres són Hollywood. La secció de revistes de premsa del supermercat Carrefour als afores de Banyuls presenta una oferta abundantíssima, babilònica, paradisíaca, com també la secció de vins i formatges (quin reblochon, Verge santa!). A Cervera, en canvi, amb prou feines es pot comprar el diari i fugir sense mirar enrere amb un gelat industrial als dits.
Jo sempre he estimat Cervera. Això respon a un estat d’esperit orgànicament lligat a la puresa de traç del seu paisatge, la magnificència cautelosa i innata dels seus contorns, el perfum de la llunyania, la gràcia destenyida del seu sfumato damunt la trama de la vida, la respiració reposada de la seva lluminositat i, sobretot, el punt dolç de la insinuació fronterera. Hi tornaré sense resignar-me a la conclusió desolada d’aquest estiu.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada