Menjar bunyetes per Pasqua és una segregació de la memòria que durant la resta de l’any dorm entre la cendra. Equivalen més o menys als brunyols empordanesos de les mateixes dates, als crespells del Vallespir, Cadaqués i les Balears, a les orelletes d’altres comarques. Dir-ne crêpes seria un gal.licisme barroer i una equivocació, pel protagonisme aquí de l’oli d’oliva meridional. Les bunyetes són úniques i exclusives. Van íntimament associades a l’emoció de l’airet de primavera, la suggestió de la flaire de la tarongina que incorporen, la noblesa del millor oli i el cruixent més dolç del flux de les estacions. Són la fibra íntima d’una festa. S’acostumaven a preparar durant les vigílies excitades de la celebració de la Pasqua, al final de les
abstinències quaresmals i l’entrada del bon temps. Més que menjar-les, les bunyetes es combreguen en una concelebració contra l’oblit i la brioxeria industrial.
De la dimensió d’un plat, s’elaboren amb una finíssima pasta pastissera (ous, mantega, sucre, tarongina, sal, llevat i llimona). L’oli roent del fregit (30 segons per cada cara) les ondula, les recobreix d’aèries butllofes daurades i les converteix en un disc solar rutilant. Es deixen refredar empilades i s'empolvoren amb sucre lluent.
A la perifèria de Perpinyà, Millars és conegut com el poble de les bunyetes i els molins d'oli (les dues coses van lligades). El municipi, de 4.000 habitants, disposa de quatre fleques-pastisseria. Per Pasqua trec a passejar algunes efusions i la lluita contra les conspiracions rutinàries. M’acosto quan puc a Millars. “Pinta el teu llogarret i seràs universal”, deia Tolstoi.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada