Pàgines

8 de febr. 2021

Algunes ruïnes es modernitzen a Roma, la Ciutat Eterna

Roma no se l’acaba ningú, per això és la Ciutat Eterna. El dia 1 de març vinent, després de llargs anys d’obres de restauració, obrirà al públic el mausoleu de l’emperador Octavi August, la tomba circular més gran del món (87 metres de diàmetre). Es troba en ple centre urbà, just al costat de l’Ara Pacis (foto adjunta) que ell mateix va fer construir i que va ser recobert l’any 2006 per l’arquitecte Richard Meier, també autor del blanc edifici barceloní del Museu d’Art Contemporani (MACBA) al Raval. Richard Meier ha aconseguit convertir aquest racó a la vora del riu Tíber, dominat per una circulació automobilística esbojarrada, en una plaça agradable per a la gent. Davant d’això, les dades històriques passen a un segon pla, ni que sigui un segon pla sublim.
L’Ara Pacis o Altar de la Pau és un temple rectangular de marbre aixecat l’any 13 aC en honor de la pau aconseguida per l’emperador Octavi August a la Gàl.lia i a Hispània. Tant l’Ara Pacis com el gegantí mausoleu del costat es van veure sepultats amb el pas dels segles, com tantes altres ruïnes romanes. Al moment del bimil.lenari del naixement d’Octavi, el 1937 va ser reconstruït amb fragments originals a la vora del Tíber.
Richard Meier no va dubtar a recobrir l’Ara Pacis amb un modern edifici blanc, respectuós amb el contingut però més vistent del que haurien desitjat els partidaris de les ruïnes ruïnoses. Avui fan goig l’Ara Pacis, el mausoleu i l’indret. La gent s’hi dóna cita, hi passeja, s’hi asseu, hi juga. Formen part dels elements vius que contribueixen a la sensació de familiaritat cultural del ciutadà actual quan passeja i es civilitza Roma. (foto Quim Curbet)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada