Ahir va morir l’historiador de l’economia Jordi Nadal Oller. De l’abundant literatura sobre la matèria, sobresurt amb llum pròpia un tractat desproveït d’intencions divulgatives però carregat de claus d’interpretació, les quals assenyalen amb el dit sense timidesa. No té res d’un manual ni resulta de fàcil lectura, però porta catorze edicions des del 1975, inclús una de butxaca el 2009. Es tracta del cèlebre títol El fracaso de la revolución industrial en España 1814-1913, del professor Jordi Nadal Oller. L’obra, a bastament citada i coneguda col.loquialment dintre del seu ram com “el fracaso” a seques, va néixer de l’encàrrec del professor Carlo M. Cipolla d’escriure el volum sobre Espanya de la col.leció britànica The Industrial Revolution. Jordi Nadal Oller s’hi va esplaiar des del títol mateix.
En una altra ocasió, al llibre del 1985 Catalunya, la fàbrica d’Espanya: un segle d’industrialització catalana 1833-1936, insistia a propòsit de la revolució industrial a Catalunya: “La plena activitat de la [factoria] Bonaplata, cent cinquanta anys enrere, representa l’inici de la indústria moderna a casa nostra. Sense ser falsa, la fórmula peca de simple. La paraula ‘inici’ pot suggerir, en efecte, la idea d’un procés lineal, ininterromput. Res més lluny de la realitat”.
Molts recordaran igualment la seva última i recent obra La Hispano Suiza. Espleedor y ruina de una empresa legendaria, a la qual va dedicar els últims anys. També va protagonizar el 2011, al costat de Josep M. Bricall, un dels volums de la col.lecció de llibres de converses Diàlegs a Barcelona, al qual va deixar testimoni de la seva llarga trajectòria i, sobretot, de la seva proverbial agudesa.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada