Pàgines

17 d’ag. 2020

Els relats de la canadenca Alice Munro, llegits al cap de Creus

Quan el 2013 l’escriptora canadenca Alice Munro va rebre el premi Nobel de Literatura, tenia 82 anys i va al.legar motius de salut per no anar a recollir-lo a Estocolm. No volia abandonar el seu món i el de la seva literatura, que sempre ha estat la comarca apartada del comtat d’Huron, a la província d’Ontario. La decisió era coherent amb l’estil que li havia valgut el reconeixement, fins i tot amb el tarannà canadenc, un gegant desproveït d’ínfules. Els contes i relats curts de la Munro reflecteixen un paisatge humà  quasi secret que batega sota les aparences rutinàries. Evoquen els contrastos canadencs –i universals-- entre les aparences de la suposada vida beata de províncies i el seu fragor intern. Que l’escriptora no recollís personalment el Nobel a
Estocolm era una altra manera, senzilla i natural, de contrastar i positivar sense sortir de casa.
El localisme pateix d’un error de concepte, vist com expressió d'esperits de perímetre mental limitat, satisfets de la seva petitesa parroquial, xovinistes i mancats d'amplitud. L’error és utilitzar-lo com a ridiculització. Allò nociu és l'excés de localisme, en la mateixa mesura que ho són les futilitats de l'abús cosmopolita i l’esnobisme frenètic.
El cap de Creus (foto adjunta) és ple Pirineu, un paisatge pirinenc amb els peus al mar, l’últim espeternec que estreny la serralada en un puny i la diposita damunt les onades, el bot impulsiu que fa la cadena al moment de capbussar-se al Mediterrani amb un estremiment pressentit per nedar quatre braçades. La vastitud i la buidor cohabiten a la punta més oriental, més a l’Est, de tota la Península Ibèrica. Oberta als quatre vents, proporciona paradoxalment una sensació de recolliment entre l’humà i la naturalesa, de conciliació entre l’infinit i un balcó.
És un punt privilegiat en nombrosos aspectes, entre els quals llegir-hi els relats “localistes” de la Premi Nobel de Literatura que no va anar a recollir el guardó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada