
mai”. Les oliveres compensen el defecte de no fer olor, de no exhalar la càlida aroma de resina de les pinedes, amb un altre fenomen encara més fi. Alguns dies el rínxol del vent regira capriciosament les seves fulles, el terbolí de l’aire fa giravoltar l’anvers d’un to verd fosc lluent i el revers gris platejat, en un miralleig prodigiós i arcaic.
L’efecte és radiant, d’una claredat somniada. En cas de tramuntana franca, l’agitació de les fulles pot entrar en un cert frenetisme, però si bufa garbí adopten un aspecte macilent, quasi malaltís. La glòria verda i plata de l’olivera es produeix tot l’any, es tracta d’un arbre de fulla perenne. Els troncs de fusta petrificada presenten un aspecte ert però tibant de vida, extàtic i alhora expectant. Els olivars silenciosos són camps de pau.
Exactament igual que la vinya, la plantació d’olivera coneix avui una revifada. El febrer del 1956 “la fred” –com diuen a les comarques gironines-- va durar vint-i-quatre dies seguits entre la Candelera i el 26 d'aquell mes, amb mínimes de catorze graus sota zero als moments extrems. Gelava de dia i de nit. La bonança del mes de gener va enganyar les oliveres. Havien sentit una premonició primaveral i van començar a pouar la saba de les arrels cap als brots de les branques. De cop la temperatura va caure en picat i aquella saba ingènua i prematura es va congelar a l’interior dels troncs centenaris, fins a esberlar-los i matar l’arbre.
Algunes velles oliveres tenen el do de ressuscitar i van rebrotar, invençudes, gràcies a la vida conservada per les arrels més fondes als terrenys prims del secà, acostumats a una austera supervivència.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada