Una demostració del nostre allunyament de la naturalesa és que les persones d’avui paren poca atenció al vent de cada dia i no saben distingir un tramuntanal del nord exaltant i higiènic d’una marinada llefiscosa, segurament perquè influeix menys que abans en la seva vida quotidiana. El desconeixement és un fet recent, en canvi l’estudi del vent representa un saber estratègic des de l’Antiguitat. Aristòtil va escriure l'any 340 abans de la nostra era l'obra titulada Meteorològica per explicar els fenòmens atmosfèrics amb els coneixements de l’època i començar a sostreure les forces naturals de les causes purament mitològiques. La Torre dels Vents (foto adjunta) va ser construïda el
segle I a.C. amb marbre pentèlic al peu de l'Acròpolis d'Atenes com a observatori astronòmic octogonal perquè cada cara representés amb baix-relleus un dels vuit vents coneguts.
segle I a.C. amb marbre pentèlic al peu de l'Acròpolis d'Atenes com a observatori astronòmic octogonal perquè cada cara representés amb baix-relleus un dels vuit vents coneguts.
L'estudi del vent va avançar poc fins l'aparició dels aparells de mesura del segle XVII. Aleshores van arrencar les observacions regulars modernes. El 1686 Edmund Halley publicava a Anglaterra el seu mapa del món amb els principals vents oceànics i l'any següent Isaac Newton la monumental Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.
El tombant històric de l’eureka! newtonià arran de la visió de la caiguda de la poma de l’arbre també beneficiaria l’estudi del vent. Els nous coneixements sobre física dels fluids van afavorir els meteoròlegs, però fins la implantació del telègraf l’any 1850 les seves observacions o mesuracions no es van divulgar com a mapes i prediccions del temps.
La característica tramuntana va començar a ser estudiada científicament gràcies a l'anemògraf que va poder instal.lar el primer director de l'Observatori de Perpinyà, el metge Jaume Fines, autor del Résumé des observations faites à Perpignan pendant cinquante ans (1851-1900), publicat el 1903, cinc anys abans que les Observacions de Sant Feliu de Guíxols: resultats del 1896 al 1905, de Rafael Patxot al seu observatori particular.
Avui sabem moltes més coses sobre la influència del vent, però les ignorem per complet.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada