Parlem una llengua derivada per via directa del llatí, dels ocupants i colonitzadors romans desembarcats per primer cop a Hispània a través del port d’Empúries l’any 218 aC. La nostra romanització de vegades ha estat idealitzada a còpia de generalitzacions, però sens dubte va significar a molts llocs un salt de modernitat, un grau incipient d’alfabetització, l’aprenentatge de noves tècniques, l’aplicació del dret romà i un conjunt de beneficis acompanyats per la crueltat dels enfrontaments bèl.lics i l’explotació de l’esclavatge. L’Imperi romà va demostrar habilitat a l'hora subordinar altres pobles, estabilitzar-hi la seva administració i
ajuntar l’annexió amb la colonització.
A una de les seqüències de La vida de Brian, la pel.lícula satírica del grup anglès Monty Python, el líder d’un Front Popular de Judea instiga les masses a atacar els soldats romans: “Què ens han donat els romans!?”, exclama. Després d’uns instants de silenci, un despistat de la primera fila contesta: “L’aqüeducte!”. Això provoca entre el públic un seguit de respostes similars i obliga l’orador a reformular la pregunta: “Bé, a part del clavegueram, la sanitat, l’ensenyament, el vi, l’ordre públic, la irrigació, les carreteres i els banys públics, ¡¿què han fet els romans per nosaltres!?”.
La península de l’extrem occidental mediterrani que els fenicis i els grecs anomenaven Iberia es va convertir en la Hispània dels romans, els quals la van ocupar i colonitzar durant set segles, de finals del III aC fins el V dC, després de vèncer els anteriors ocupants cartaginesos. Un cop desembarcats a Empúries i Tàrraco per fer front als cartaginesos, van decidir quedar-se.
L’únic motiu de la presència romana a Hispània era explotar-ne els recursos. Les guerres contra els ibers autòctons es van allargar dos segles. Al capdavall, Hispània es convertiria en la primera, la més extensa i la més romanitzada província de l’imperi, en particular la franja costera mediterrània, la vall de l’Ebre, la del Guadalquivir i el Guadiana.
La paraula "clàssic" deriva del llatí classicus. Designava els reclutes de primera classe de la infanteria romana i ara s’aplica a tot allò de “primera classe”. (Foto Quim Curbet)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada