La República de Sud-àfrica celebra aquests dies amb sentiment dividit el centenari de la naixença del pare fundador de l’actual país, Nelson Mandela, atès que el final de l‘ominós apartheid i el govern dels successors de Mandela no ha significat una millora prou apreciable de les enormes desigualtats socials. Un dels principals autors sud-africans, conjuntament amb el premi Nobel J.M. Coetzee i Nadine Gordimer, és el poeta, narrador i pintor Breyten Breytenbach, que viu amb la seva dona francesa d’origen vietnamita Yolande Ngo des de fa més de trenta anys a Campdorà (Girona) sense que ho sàpiga pràcticament ningú. No es deu a cap tipus de clandestinitat. No sé a què es deu, no en tinc
explicació. El matrimoni manté amistat amb l’actor Joan Anguera, la seva dona Yvette Vigatà i la filla d’origen vietnamita de tots dos, Joana Anguera Vigatà. A través d’ells vaig ser invitat a la casa de Campdorà, al llarg d’un dinar més que amable.
explicació. El matrimoni manté amistat amb l’actor Joan Anguera, la seva dona Yvette Vigatà i la filla d’origen vietnamita de tots dos, Joana Anguera Vigatà. A través d’ells vaig ser invitat a la casa de Campdorà, al llarg d’un dinar més que amable.
En paral.lel amb les classes de literatura a universitats d’arreu del món, les exposicions dels seus quadres i les iniciatives solidàries com la direcció de l’Institut Gorée a Dakar, Breyten Breytenbach i la seva dona viuen tot l’any aquí. Ha escrit desenes de llibres traduïts a múltiples idiomes, però cap al català i només un al castellà (Confesiones de un terrorista blanco, traduït per Jordi Fibla a l’editorial barcelonina Versal el 1986). També desconec els motius d’aquesta carència. Joan Anguera va dirigir la obra de teatre de Breytenbach El cant del boc l'any 1991 amb la companyia la Gàbia, durant un mes al Sant Andreu Teatre (SAT) barceloní.
L’escriptor i pintor va néixer en una família blanca benestant de Sud-àfrica. El fet de casar-se el 1968 amb Yolande Ngo el va obligar a exiliar-se, perquè el matrimoni infringia la llei que prohibia les unions mixtes. Va ser detingut per retornar clandestinament i empresonat com a militant anti-apartheid. El 6 de desembre del 1982 el diari El País titulava: “Liberado Breytenbach, el más famoso poeta surfaricano, tras siete años de cárcel”. Al seu llibre més traduït, True Confessions of an Albino Terrorist, explica amb una barreja de cruesa i lirisme les experiències a la presó.
El dia que vaig dinar a casa seva a Campdorà em va ensenyar amb afectuós deteniment el jardí, la biblioteca, l’estudi de pintor. A la sortida, després d’una llarga sobretaula, em va regalar tres dels seus llibres. Encara no he aclarit les causes del desconeixement del fet que Breyten Breytenbach, empadronat a París, resideix una bona part de l'any a Girona des de fa més de tres dècades.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada