El perpinyanès Juli Pams va ser diputat a París, senador, ministre i candidat fallit a la presidència de la República francesa el 1913 contra Raymond Poincaré. És el “pare” dels vins rossellonesos, per la llei que va concedir-los avantatges fiscals considerables. Sense el ministre Pams, aquests vins haurien conegut probablement una línia decadent similar als veïns empordanesos durant la primera meitat del segle XX. Avui no disposen d’un ministre de tanta influència, però compten amb una locomotora molt ben lubricada de producció de vins, d’idees i iniciatives en el sector novament emergent. Fabrici Rieu tenia 28 anys, el seu germà Alexandre 25 i el soci Laurent Besombes 26 quan el 2001 van crear a Perpinyà, amb un capital
inicial de 40.000 euros, la petita empresa Albera.
Volien implantar entre el públic jove el vi escumós de feble graduació (11,5 graus). Allò que en el seu llenguatge s’anomena una start-up va duplicar cada any la facturació i el 2005 ja s’acostava al milió d’euros.
inicial de 40.000 euros, la petita empresa Albera.
Volien implantar entre el públic jove el vi escumós de feble graduació (11,5 graus). Allò que en el seu llenguatge s’anomena una start-up va duplicar cada any la facturació i el 2005 ja s’acostava al milió d’euros.
El 2008 Fabrici Rieu va ser elegit president del Consell Interprofessional de Vins del Rosselló (CIVR). Reelegit el 2014, ara acaba d’esgotar el mandat i d’acceptar la vice-presidència al costat de Philippe Bourrier (a la foto: Bourrier a l’esquerra, Rieu a la dreta). El 2012 també va ser elegit president de l’actiu saló internacional Vinisud, que promociona cada any a Montpeller la producció dels viticultors del sud de França.
El 2013 es va inventar el concurs internacional Garnatxes del Món per promocionar aquest cep, la quarta varietat més estesa, en particular al Mediterrani, la vall del Roine i l’Aragó. Les tres primeres edicions es van celebrar a Perpinyà, la quarta a Saragossa, la cinquena a l’Alguer, la sisena del 12 al 14 d’abril vinent a la comarca de la Terra Alta (Gandesa). Un total de 250 inscrits podran tastar 900 vins derivats d’aquest cep i comprovar que cada garnatxa és un món, des de la mítica L’Ermita d'Álvaro Palacios (Priorat) al Château Rayas (Châteauneuf-du-Pape), entre molts altres exemples
Fabrici Rieu és el fill gran del meu col.lega Bernat Rieu i la seva dona Irene. Bernat Rieu és la persona que m’ha fet entendre algunes qüestions crucials sobre el Rosselló a través del mètode científic del periodisme.
Al fill gran Fabrici el veig menys sovint, per culpa de la seva agenda o potser del gap generacional. De vegades el trobo a l’Empordà o a Barcelona, per exemple a una presentació de vins de la seva comarca a la Institució Catalana d’Estudis Agraris, Secció de Viticultura i Enologia de l’Institut d’Estudis Catalans, o a l’obertura de la botiga barcelonina La Vinícola, especialitzada en vins rossellonesos.
En canvi no recordo haver-lo vist mai entrevistat als mitjans de comunicació d’aquest cantó de la frontera, malgrat el pla de futur del vi que encarna, innovador i comprovat. Segur que la llacuna es veurà àmpliament resolta l’abril vinent a Gandesa.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada