Ahir dijous vaig participar a la llibreria Edison de Figueres (foto de Josep M. Dacosta) a la presentació del llibre inèdit de Josep Pla Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses, fruit de les recerques efectuades pel professor Francesc Montero, dintre de la feina que realitza la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona entre els papers –publicats prèviament o no-- cedits anys enrere per l’editor Josep Vergés a la Fundació Josep Pla de Palafrugell. També participava a la presentació d’ahir el professor Xavier Pla, director d’aquesta càtedra i responsable de l’edició del penúltim
llibre inèdit de Josep Pla, aparegut el 2014 amb el títol La vida lenta.
Els inèdits de l'homenot de Llofriu, tal com es pot comprovar, continuen nodrint l’interès de l’editorial i dels lectors, malgrat l’extensió ja de per si oceànica de l’Obra Completa: 45 volums i 30.000 pàgines. Segons Edicions Destino, de l’Obra Completa n’ha venut des del 1966 un milió d’exemplars, sense comptar els títols solts, reeditats fora de l’Obra Completa amb un èxit comercial fins i tot superior al de molts autors actuals.
Ara la feina detectivesca de Francesc Montero entre els papers de Pla dipositats a la fundació que porta el seu nom ha donat un resultat brillant al nou volum Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses, tant per la introducció explicatòria com pel contingut pròpiament planià, fruit tot sovint de fragments descartats en el seu moment per la censura. És un Josep Pla sense cotilla.
La lectura entusiasta del llibre m’ha portat a preguntar-me un cop més què poden arribar contenir els dos lots de manuscrits cedits el 1992 i el 1996 per l’editor Josep Vergés a la fundació de Palafrugell. El web de l’entitat no ho especifica, el llistat no s’ha fet públic.
Al mateix moment de l’aparició d’aquest nou inèdit de Pla procedent dels manuscrits existents a la fundació, la universitat d’Austin (Texas) anuncia que la totalitat de l’arxiu de Gabriel García Márquez que va comprar l’any 2014 (manuscrits dels seus llibres i altres documents de l’autor) ja es troba digitalitzat i consultable pel públic des de qualsevol lloc del món de manera gratuïta.
A la Biblioteca de Catalunya també es poden consultar telemàticament donacions documentals que ha rebut la institució o almenys el seu inventari detallat, com també passa a altres arxius del país. Em continuo preguntant què hi ha més entre els manuscrits de Pla donats pel seu últim editor a la fundació de Palafrugell fa més de dues dècades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada