Donald Trump ha decidit abandonar els acords internacionals signats contra el canvi climàtic. El president nord-americà i altres carcamals interessats consideren que són fantasies d’ecologistes les conseqüències catastròfiques de l’efecte hivernacle degudes als gasos emesos per l’ús massiu de combustibles fòssils (petroli i carbó), si no es redueixen amb mesures que ja es troben perfectament estudiades, fins i tot aprovades i no respectades. Una de les conseqüències previstes és la pujada del nivell del mar, provocada per l’augment de la temperatura mitjana. Negarà franges costaneres actualment habitades per 280 milions de persones, per exemple a grans ciutats com Xangai, Nova York, Sidney, Bombai i Hong Kong, a
més d’altres territoris menys tipificats. Entre aquests territoris menys tipificats es troba el meu, a Calella de Palafrugell. Es probable que Donald Trump consideri negligible el cas de Calella de Palafrugell, però jo no.
més d’altres territoris menys tipificats. Entre aquests territoris menys tipificats es troba el meu, a Calella de Palafrugell. Es probable que Donald Trump consideri negligible el cas de Calella de Palafrugell, però jo no.
Si no s’inverteix la tendència, les Voltes de Calella seran engolides pel mar i Donald Trump aplaudirà, com Neró mentre veia cremar la ciutat de Roma que ell havia fet incendiar. No em sembla una qüestió merament simbòlica. Per a mi les Voltes de Calella no són un símbol.
Els esperits més cínics o més ximples sempre podran al.legar que el mar només recuperarà allò que era seu. Tindran una part de raó, però no suficient raó. És cert que als voltants del 1750 es va començar a repoblar la franja litoral, després de la desaparició del perill d'atacs pirates que havien fet recular les cases dels pescadors fins a les viles emmurallades de l’interior immediat. Al moment de la repoblació les cases es situaven més enrere que no ara.
L’edificació va anar avançant cap a la platja i van procurar embellir-la amb el passeig marítim corresponent. Això va crear un perfil costaner que avui ens sembla arreladíssim, quan en realitat és més recent del que creiem. S’ha construït al llarg dels dos últims segles i pot trigar molt menys a tornar ser engolit pel mar, per pura inconsciència.
Les últimes dades del Servei Metorològic de Catalunya certifiquen que el nivell del mar a l’Estartit, per posar un exemple veí de les Voltes de Calella, ha augmentat de 3,5 centímetres per dècada els últims 27 anys, entre el 1990 i el 2016. No és una qüestió merament simbòlica, excepte per als carcamals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada