Pàgines

26 d’oct. 2016

Les joies de l’adúltera baronessa Thyssen repiquetegen en la foscor

Imma Tubella acaba de convertir en novel.la l‘episodi real de l’accident de carretera esdevingut l’1 d’agost del 1935 al poble empordanès de Tor que va costar la vida al príncep d’origen rus Alexis Mdivani i va deixar malferida la seva amant, la baronessa Maud Wellner von Thyssen, segona muller del baró Heinrich von Thyssen Bornemisza, pare del baró von Thyssen casat més endavant amb Carmen Cervera. En aquell accident van desaparèixer les valuoses joies de la baronessa, les quals han alimentat la llegenda fins avui. Alexis Mdivani era un playboy professional, casat en primeres núpcies amb la milionària nord-americana Louise van Allen i en segones amb l'encara més rica Barbara Hutton, una de les primeres fortunes dels Estats Units. El matrimoni va durar menys d'un any. L'estiu següent Alexis Mdivani va acudir al Mas Juny de Palamós, propietat de la seva germana Roussy Mdivani, muller del pintor Josep M. Sert, acompanyat per una altra amant: la baronessa von Thyssen. Era coneguda de soltera com agraciada model de cases de moda berlineses i, de casada, com a figura habitual de
les cròniques de societat. Durant l’estada de la parella furtiva al Mas Juny, la baronessa va rebre una telefonada urgent per informar-la que el marit havia retornat d'improvís al domicili conjugal de París i que la seva absència podia contribuir a les sospites d'adulteri.
Alexis Mdivani va portar-la a corre-cuita amb el seu Rolls Royce Phantom III Coupé cap a l'estació fronterera de Portbou per prendre el tren de París. A mig camí es va estavellar a gran velocitat a la baixada en línia recta de Tor, al terme municipal d'Albons de la carretera de la Bisbal a Figueres. Alexis Mdivani va morir a l'instant de traumatisme cranial. Maud von Thyssen va sortir llançada per l'impacte, va quedar ferida de consideració i hospitalitzada a Girona. 
La història va ser relatada en detall al llibre José María Sert. Su vida y su obra, publicat el 1947 per l’arqueòleg i historiador de l’art Alberto del Castillo Yurrita. L’autor hi al.ludia a “la contrariedad del robo de las joyas de Maud von Thyssen, que ni aperecieron entonces ni han sido halladas todavía. Algún desaprensivo debió apoderarse de ellas aprovechando la confusión de los primeros instantes”. 
Un cop recuperada de les ferides i divorciada del baró, Maud Wellner von Thyssen va retornar al lloc de l’accident per interessar-se sense èxit sobre els seus efectes personals desapareguts. La reportera Carme Vinyoles va recuperar la història en un llarg reportatge publicat el 2 d’agost del 1987 al diari gironí El Punt: “I com que, sigui pel que sigui, Josep Sunyer de can Pou, propietari agrícola, va protagonitzar a partir d’aquella data quantioses operacions econòmiques amb l’adquisició de nous terrenys, i va ser acusat més o menys públicament pel seu veí Miquel Lledó d’haver-se endut a casa els béns recollits del cotxe sinistrat, encara avui, ja desapareguts els dos individus, molta gent d’Albons posa les mans al foc en aquest afer i repeteix que, si no hagués esclatat la guerra, hi hauria hagut detencions”. 
Jo mateix vaig tornar a detallar l’episodi al meu llibre del 1994 Grans hores de la Costa Brava (Les finques d’Aiguablava, Cap Roig i Mas Juny). Ara Imma Tubella tria el gènere novel.lístic de ficció per afegir-hi una mica de fantasia. A les entrevistes de promoció, l’autora diu que sap què va passar amb les joies, però que ha promès no revelar-ho. El seu llibre es titula Un secret de l’Empordà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada