26 de des. 2013

Els incomprensibles amants del cel entelat o cal de tot per fer un món

A la meva retina la diada de Nadal va associada a un sol hivernal lluminós i  passejades a la platja. La pluja i el cel baix d’enguany m’ho han fet trobar a faltar, tot i que admeto la llibertat de gustos i sé que en qüestions atmosfèriques les predileccions de la gent són molt variades, fins i tot ben estranyes. Altres persones amb gustos diferents dels meus, les quals es declaren generalment admiradores dels paisatges anglesos, les novel.les rurals decimonòniques de Jane Austen i els quadres emboirats de Turner, qualifiquen de bon temps els dies de cel llacrimós i ho fan amb una alegria eufòrica, mentre branden el paraigua a tall d'íntim trofeu i s'enfunden la gavardina com un vestit de gala. Surten al carrer els dies plumbis i clucs, de
núvols grisos i dramàtics, com si anessin a un banquet: “Nice weather, isn’t it?”.
Per contra, opinen que el clima mediterrani tradicional del nostre país és genuïnament africà o s'hi acosta molt i detesten la claror franca del sol com una grolleria, almenys una incomoditat manifesta. La seva postura s’ha de tolerar, encara que resulti incomprensible als que pensem el contrari. En el terreny de la dinàmica atmosfèrica i els seus efectes sobre els humans, la pluralitat d’opinions resulta curiosíssima. 
He trobat pel carrer un vell conegut que m’assegura, visiblement compungit, que no suporta més la seva còmoda destinació laboral a Lleida per culpa de la boira característica, la dama grisa que ho entela tot amb un vel letàrgic, un sudari que mata el relleu de les coses i les apetències, un aire tèrbol que pot semblar esbalaït i que es converteix en un fenomen plomís que l’endormisca amb una manta d'indolència i li abalteix el to vital. 
A d’altres, en canvi, la boira els inspira poderosament. La consideren un atractiu local, un segell de distinció. Joan Yeguas i Irene Baron, que regenten una casa de turisme rural a Vila-sana (Pla d’Urgell), han creat la pàgina de Facebook consagrada a lloar la boira, amb el nom “La boira de Ponent” i el lema “Pensa en positiu, pensa en boira”. Té prop de 4.000 seguidors i recull fotos de boira de totes les contrades, com una col.lecció de plaers selectes.
Nice weather, isn’t it?”. Veritablement, cal de tot per fer un món, i molta tolerància.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada