Em sorprèn que el diari El País se’n sorprengui i dediqui avui honors de portada a la “descoberta” d’una luxosa finca de Palamós que des dels anys 1950 volta la seva espectacular piscina amb un claustre romànic autèntic del segle XII, de procedència desconeguda, probablement arrencat d’alguna abadia de Burgos o de Segòvia, per l’estil emparentat amb el de Santo Domingo de Silos. Em sorprèn que ho considerin notícia de portada.
Tot l’Empordà, tot Catalunya, tot Espanya i tot el món mundial són plens de peces d’art arrencades del seu emplaçament original de manera més o menys legal i traspassades a compradors particulars o a museus públics. Aquest traspàs, tot sovint traumàtic, representa la base mateixa de les col.leccions d’art privades i públiques. Els sepulcres gòtics de tres cavallers del castell de
Foixà es contemplen a l’ermita de l’hotel La Gavina de S’Agaró, de la mateixa manera que els capitells de Sant Pere de Roda van ser recol.locats modernament al castell de Peralada i a col.leccions particulars no visitables. La considerada millor peça escultòrica romànica d’Europa (el relleu del mestre de Cabestany “L’aparició dels seus deixebles al mar”) procedeix de la portalada de Sant Pere de Roda i es troba al museu Frederic Marés de Barcelona. Els elements gòtics del castell Voevodski a Cap Roig (Calella de Palafrugell) són de procedència desconeguda i probablement molt acostada als esmentats avui pel diari El País. Per no parlar de tot el romànic pirinenc del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
La manera com totes aquestes peces han arribat a la seva actual ubicació és fruit de l’espoli, de vegades fraudulent i altres vegades més controlat i conservacionista. Si el diari El País vol estirar el fil d’allò que avui presenta com a notícia de portada, li puc assegurar que arribarà molt lluny sense haver de recórrer gaire quilòmetres.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada