Algunes alarmes ja s’han disparat a Perpinyà arran de la rebuda avui al Palau de la Generalitat de l’alcalde de Font-romeu, Jean-Louis Demelin, defensor de la revisió del Tractat dels Pirineus del 1659, després que el ministeri francès d’Educació hagi retallat places de mestres i classes a les escoles primàries de la Cerdanya francesa, les quals representen un factor essencial per mantenir el volum de població. “Atès que el nostre país no escolta les particularitats
de les comarques de muntanya, ens girarem cap a la Catalunya del sud i posarem en qüestió el Tractat dels Pirineus”, va manifestar fa un mes l’alcalde Demelin. Suggereix integrar aquest municipi de 1.900 habitants a l’enclavament limítrof de Llívia, que el Tractat dels Pirineus va separar. Altres municipis de l’Alta Cerdanya francesa han seguit la idea de l’alcalde de Font-romeu i han adherit a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). L’alcalde, sense etiqueta política, és un antic periodista i coneix perfectament la repercussió mediàtica de la seva postura entre les autoritats franceses.
“Com que la independència política és impossible de moment, volem fer una mena d’enclavament insular dels dos cantons de la frontera, una sola i única Cerdanya, amb un estatut especial com Còrsega o les Balears. Hem de cooperar, tenim recursos i forces que utilitzem per separat, unim-nos els qui ens trobem massa sovint ignorats per París. Catalunya és el nostre soci més acostat, més que cap altra regió francesa”, afegeix l’alcalde.
El fet que Demelin s’hagi fet acompanyar pel president de CDC al Rosselló, Jordi Vera, per ser rebut avui al Palau de la Generalitat pel secretari general de la Presidència, Germà Gordo, el qual manté freqüents contactes perpinyanesos, ha aixecat immediatament les reaccions que buscava. El diari L’Indépendant ha llançat avui mateix una enquesta als seus lectors amb la pregunta: “Té raó la Cerdanya de posar en qüestió el Tractat dels Pirineus?”.
El diari suavitza la disjuntiva quan afegeix: “Les idees de cooperació transfronterera no faltaran, sortiran disparades del barret font-romeuenc per reforçar els lligams entre catalans del nord i del sud, per existir o més aviat re-existir dels dos cantons de la frontera”.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada