Pàgines

1 de febr. 2012

Saskia Sassen ressuscita Ortega y Gasset

Saskia Sassen
Saskia Sassen és la sociòloga cotitzada del moment, a més de filòsofa, economista i muller del no menys cotitzat sociòleg i urbanista Richard Sennet. Filla de pares holandesos emigrats, es va criar a Buenos Aires i ha declarat recentment que als 13 anys la lectura de La rebelión de las masas, de José Ortega y Gasset, li va canviar la vida fins a portar-la a fer-se comunista durant la primera joventut.  Els orteguians segur que no
s’ho esperaven. És cert que Ortega y Gasset va exercir una influència a l’Argentina, on desembarcava per primera vegada el 1916. Hi tornaria en diferents ocasions per a les seves conferències, fins a exiliar’s-hi breument durant la guerra civil espanyola, abans de traslladar la residència a Portugal i retornar a Espanya al capdavall de la Segona Guerra Mundial.
Va escriure sobre l’Argentina, per exemple algunes divagacions que temps enrere em van interessar sobre aquella immensitat territorial, al capítol “La Pampa... Promesas”, del llibre Intimidades (Obras Completas II, 1966). La seva amistat amb Victoria Ocampo va fer parlar una mica, però no va passar d’això.
Més endavant Borges declarava: “En cuanto a Ortega y Gasset, no hay que exagerar su importancia aquí. En verdad no conversé con él más que una vez y guardo un recuerdo tan vago como de sus libros. Es cierto que no los frecuenté mucho; hay allí algunas ideas interesantes, pero el estilo es intolerable. Ortega, que era muy inteligente, tendría que haberse dado cuenta de que necesitaba un negro que le redactara los libros”.
Que es torni a parlar d’Ortega y Gasset de la mà de Saskia Sassen, ni que sigui de forma tan retrospectiva, no deixa de tenir vici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada