Charles Dickens |
A Londres l'any 20012 no és només el dels Jocs Olímpics de l’estiu vinent. És també –o sobretot--- l’Any Dickens. Arrenca avui 7 de febrer, la data del bicentenari de la naixença del popularíssim escriptor d’Oliver Twist, David Copperfield, Pickwick o Grans esperances, el primer a convertir Londres en subjecte literari d’un nou abast.
La Londres dickensiana donava molt de si: havia
passat d’un milió d’habitants el 1800 a quatre milions i mig a les acaballes del segle XIX. Era la ciutat més gran del món, el centre de la revolució industrial, del poder financer i de l’imperi britànic. També era un descomunal focus de misèria de les classes populars.
El més reconegut dels seus biògrafs, Peter Ackroyd, diu que l’episodi que marcaria la vida de Dickens van ser els mesos que va haver de treballar a una insalubre fàbrica de betum, quan els seus pares van ser empresonats per impagament de deutes. Karl Marx va escriure que les novel.les de Dickens “havien proclamat més veritats de fondària social i política que tots els discursos dels professionals de la política, agitadors i moralistes sumats”.
Per cert, la gran biografia publicada fa vint anys per Peter Ackroyd sobre Dickens acaba de se traduïda al castellà per Edhasa, en una versió reduïda a 704 pàgines (la versió original en té 1.195), la qual es ven tanmateix al respectable preu de 44’50 euros.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada