Pàgines

14 de febr. 2012

Avui comencen a foradar de nou el Pirineu

La tuneladora de la MAT
Avui les tuneladores “Albera” i “Canigó” comencen a foradar el túnel transfronterer de la nova línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT), sense el més mínim eco de la polèmica i les mobilitzacions que van envoltar aquest projecte per part d’associacions ciutadanes com la plataforma No a la MAT o l’Associació de Municipis contra la MAT. S’han acabat imposant
les directrius europees de modernització i interconnexió de la distribució elèctrica, sense voler entrar en el debat sobre el model de producció i consum d’energia.
S’ha acabat imposant sobretot l’hermetisme que s’empara en la complexitat tècnica del sector, l'enrevessament no gens innocent que es reflecteix fins i tot en la factura domèstica de l’electricitat. Una de les maneres d’allunyar l’interès, la informació i la participació dels ciutadans al voltant de les decisions estratègiques que els afecten és presentar la complexitat tècnica d’alguns temes com una fatalitat inevitable, només a l’abast dels entesos de les grans companyies i dels governs.
D’aquesta manera el primer tram de la MAT i les seves noves torres ja ha entrat en activitat entre Sentmenat (Vallès Occidental) i Bescanó (Gironès), amb el noble objectiu d’assegurar el subministrament elèctric en condicions actuals a l’àrea de Girona de la Costa Brava sud i centre. El següent tram és l’intefronterer entre la subestació elèctrica de Santa Llogaia d’Àlguema (Alt Empordà) i la de Baixàs (Rosselló), que entre d’altres usos ha d’assegurar l’alimentació estable del tren d’alta velocitat. Dels seus 64’5 km, la majoria seran soterrats en una rasa de formigó i 8’5 km travessaran l’Albera pirinenca amb un nou túnel paral.lel a l’autopista i la línia ferroviària de l’AVE.
El túnel de cablejat transfronterer de la MAT és de dimensions més reduïdes (3’5 metres de diàmetre) que el de l’AVE, foradat a partir d’avui per les dues tuneladores de 308 metres de llarg construïdes per l’empresa alemanya Herrenknecht per encàrrec del consorci constructor Dragados-Eiffage TP (el mateix de la línia de l’AVE) i la societat Inelfe formada a parts iguals per Red Eléctrica Española i la seva homònima francesa RTE. Les dues boques del nou túnel estan situades als termes de la Jonquera i Montesquiu.
La interconnexió disposa d’un pressupost de 700 milions d'euros. Declarada projecte d'interès europeu, la Unió Europea en finança 225 milions mitjançant el programa EEPR (European Energy Program for Recovery). D'altra banda, Inelfe ha signat per aquest projecte un acord de préstec amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per 350 milions d'euros. La interconnexió elèctrica ha d'entrar en servei l'any 2014. Foradar repetidament el Pirineu ja no és l’epopeia tècnica i humana que els anys 1950 va representar la construcció dels pantans hidroelèctrics de la Noguera Ribargoçana, però el sentit és el mateix: un model de creixement sense debat que necessita cada vegada més consum energètic, al preu que sigui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada